
Een foto zegt meer dan 1.000 woorden. Al is het soms makkelijker een stukje over een leuke koffiebar te schrijven, dan de sfeer perfect in beeld vast te leggen. Oefenen is key 💯! Vooral wanneer je net begint met je eigen blog en met fotograferen, maak je echt niet meteen perfecte foto’s. Ook ik heb dat moeten leren. Onderstaand vind je 8 tips die jou wellicht kunnen helpen mooie foto’s te maken in koffiebars (of andere hippe hotspots).
Een onaangekondigde fotoshoot is voor niemand leuk! Door van te voren contact te hebben, weten de koffiebars dat je langskomt. Ook kun je alvast aangeven wat de redenen zijn om hun koffiebar te fotograferen. Hiermee voorkom je ongewenst bezoek. Daarnaast is de kans groter op een leuk praatje met een barista.
Koffiebarretjes zijn meestal vroeg open, tussen 8 en 9 uur. Ik zie alleen maar voordelen om vroeg te komen. Er is een grotere kans op lege tafels en dus mooiere foto’s van de ruimte. Ook de eigenaren hebben vaker meer tijd om te kletsen zonder andere klanten in de weg te staan.
Het klinkt simpel, een praatje maken met mensen. Toch merken wij dat dit soms verdomd lastig is! Je voelt je veiliger, zittend op een kurk met de camera voor je gezicht. Maar juist door te praten met mensen kom je het verhaal achter de koffiebar of de mensen te weten. Dit helpt ons ontzettend in het maken van foto’s en het schrijven van een blog.
Een mooie glimlach op de foto werkt altijd, alleen is er natuurlijk meer. Veel koffiebarretjes hebben leuke marketing dingetjes zoals: visitekaartjes, postcards, een zak koffiebonen of hun andere spullen met hun visuele identiteit op. Vraag of je deze spullen mag gebruiken om daarmee je foto’s interessanter te maken. Het gaat je sowieso meer opleveren dan een ‘simpele koffie’ foto. Het meebrengen van je eigen spullen zoals een laptop, boek, of een zonnebril, kunnen net die finishing touch zijn voor bijvoorbeeld ‘laptop-zone’, ‘leeshoekje’ of de ‘kijk mij shinen in de zon’!
Je kunt bijna niet fotograferen zonder licht, laten we het daarover eens zijn. Elk koffiebarretje is anders en nergens is het licht hetzelfde. Sommige koffiebars hebben sfeerversiering terwijl andere koffiebars zweren bij TL-licht. Daarnaast is het interieur van de koffiebarretjes vaak donker en schijnt er relatief weinig natuurlijk licht binnen. Niet ideaal om te fotograferen, maar goed, je zult het ermee moeten doen. Gelukkig hebben wij een Nikon D750 die het ontzettend goed doet bij donker licht. Met een ISO van 3200 tot 6400 was het nog goed te doen. Je zou eventueel een lighting kit mee kunnen nemen. Daarnaast kun je de foto’s in Adobe Lightroom bewerken om extra licht toe te voegen.
In plaats van een hoge ISO heb ik voor deze foto gewerkt met een sluitertijd van 1 sec. en een diafragma van f/22.
Vaak bestellen we niks anders dan een cappuccino en een espresso. Als de cappuccino een gave latte art heeft, is dat natuurlijk de eyecatcher van de foto. Met een zwarte koffie wordt het al ietsjes moeilijker om een interessante foto te maken. Ik probeer vaak foto’s te maken met het interieur of kenmerken uit het koffiebarretje.
Een verhaal is het begin van een goede foto. Een verhaal vertellen via een foto is moeilijk. Je wilt je eerste indruk, je gevoel, de geur of de eyecatcher perfect vastleggen op beeld. Maar hoe leg je zoiets vast? Een van mijn trucjes is een serie foto’s maken van de bar, of de persoon achter de koffiebar fotograferen.
Als het koffiebarretje open is, wil ik niet in de weg staan voor andere klanten. Daarom zijn we er ook vaak vroeg! Als ik zie dat het perfecte plekje bezet is, wacht ik netjes totdat deze vrij is om te fotograferen. Als het echt te druk is, besluit ik soms een andere dag terug te komen. Uiteraard volg ik tip 2 op en ben ik er dan heel vroeg bij.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.